GUPIKE :: TEMPERATURA :: ISHRANA :: MLADJ

TEMPERATURA VODE

Gupike su tropske ribe sto znaci da zive u toplijim vodama. Preporucljiva temperatura vode u akvarijumu za gupike je izmedju 24 i 28 stepeni Celzijusa. Prema testiranjima koje su vrsili neki od uzgajivaca, pokazalo se da u visocijim temperaturama zenke u okotu daju vise zenki nego muzijaka. Prema zapisima, na temperaturi oko 24 C odnos izmedju muzijaka i zenki je 50% / 50%. U nizim temperaturama broj muzijaka je bio veci od broja zenki … Na vama je da izvrsite testiranja i pronadjete temperaturu koja je najpovoljnija za vase zahtjeve. Koliko nisko mozete spustiti (ili koliko visoko mozete podici) temperaturu a da i dalje bude bezbjedna za vase gupike to ce te morati sami da (testirate) provjerite. Neke vrste su otpornije od drugih, itd. Testiranja su isto tako pokazala da gupike rastu sporije ali da dostizu vecu velicinu u hladnijoj vodi i takodje da zive duze od gupika koje su u toplijoj vodi. Kako god, prva tri mijeseca zivota mladji gupika temperatura vode nebi trebala biti niza od 27 C – 28 C.


ISHRANA

Gupike su ribe svastojedi (omnivores). Sto raznovrsnija hrana, to je bolje. U prirodi se hrane larvama komaraca a uzgajivaci su zamijenili larve sa artemijom. Bez artemije ili larve komaraca uzgoj visoko-kvalitetni gupika prosto nije moguc. Da, vase gupike ce da zive i bez zive hrane ali nikada nece dostici velicinu & kvalitet gupika koje su hranjene zivom hranom.

Ljubicasta gupika trouglastog repa

Prva tri mjeseca su najvazniji period u razvoju gupika. U tom periodu moraju se hraniti cesto i 70% od ukupne kolicine hrane koju im dajete mora biti ‘ziva’ hrana (larve komaraca ili artemija) . Naravno da su vrsta i nacin ishrane vazni i poslije tri mjeseca. U zavisnosti od vrste gupika koje uzgajate neke ce sazreti prije od drugi a neke poslije … Generalno govoreci, razvoj se zavrsava izmedju 7 i 10 mjeseci starosti (u zavisnosti od vrste).

Ishrana gupika gupija

Da ne bi bio pogresno shvacen, pored artemije mora se davati i druga ziva, svijeza, susena kao i lisnata hrana. Kako i koliko cete hraniti vase ribe zavisi od njihove starosti. Ribe koje su dostigle punu velicinu ne zahtjevaju kolicinu proteina koja je potrebna mladim ribama da bi dostigle punu velicinu. Takodje, ribe koje su dostigle punu velicinu NE-moraju biti hranjene artemijom, cak sta vise visoko-kaloricna hrana moze ih unistiti. Maticne ribe zahtjevaju kaloricnu hranu punu proteina kako bi bile u stanju da proizvode zdrave i jake (otporne) potomke. Produktivne zenke moraju da se “pojacano” hrane sa visoko-kaloricnom hranom.

Da bi vam bilo jasnije o cemu je ovdje rijec mozete da pogledate rezultate testiranja koja hrana je najbolja za maticne ZENKE i zasto. Testiranja su izvrsili  Dr. Larr, Johnson and Robins. FOOD TEST NUMBER 6642


MOJI SAVJETI ZA POCETNIKE

Sve u svemu, ako zelite da uzgajate kvalitetne gupike sa pedigreom prvo morate da nabavite frizider za njihovu hranu. Velicina frizidera zavisi od kolicine hrane koja vam je potrebna a to zavisi od broja riba koje zelite da drzite.

Hrana za gupike

Takodje vam je potrebno mijesto gdje cete izlijegati artemiju. Za sve one akvariste kojima je prostor neprijatelj broj jedan ovo bi trebalo posluziti kao ideja …

Artemija za gupike

Dobru, zdravu i kaloricnu hranu mozete da pravite i sami od proizvoda koji su vam dostupni svaki dan u svim prehrambenim prodavnicama. Npr; Junece srce, pileca djigerica, … spinac, grasak, … kokosija jaja, … itd. Na vama je da pronadjete recepte koji ima mnogo i dostupni su na internetu …

Pogledajte moj clanak o hrani za gupike ‘Foods for Fancy Guppies‘ a za prevod na vas jezik, u gornjem desnom uglu, gdje vidite ‘Select your language:’ odaberite vas jezik. Mobilna verzija ovoga sajta/bloga nema opciju za prevodjenje teksta na druge jezike.


 

Nikola Junior
hrani svoje gupike

 

 

 

 


Crvene Kalifornijske gliste


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in My Blog (by Igor D.) and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.