Period trudnoće (nošenje) gupika

Period trudnoće (nošenja) gupika će se razlikovati na osnovu zdravlja ženke, njenog stresnog stanja i uslova njenog akvarijuma. Gupiji su živorotke, što znači da ženke nose ikru u trbuhu sve do izlijeganja. Trudnoća (nošenje) može trajati od 21-30 dana, iako je 22-26 dana prosecna trudnoća (nošenje) za većinu gupika. Temaratura izmedu 23-26 stepeni Celzijusa je najbolja za trudnoću i neće zadržati ženku preterano dugo trudnu. Ako je ženka pod stresom ili osijeća da postoji opasnost, ona može ostati trudna (noseća) duže, i ako je stres preveliki može da skrati period trudnoće ili da izazove pobačaj ili spontani abortus.

Moscow guppies females

Photo and guppies by Igor Dusanic

Za zaštitu ženke tokom trudnoće, akvarijum treba držati na doslijednoj temperaturi i redovno čistiti kako bi izbegli bilo kakve bolesti koje mogu uticati na razvoj i zdravlje ribica ili uspeh trudnoće.

Odrasla ženka u jednom ribljenju (porođaju) može dati od 20 do 60 mladih u prosijeku, a naravno dešava se da broj bude manji kao i nešto znatno veći. Treba zapamtiti da jednom oplođena ženka čuva mužijakovu mliječ u svom tijelu i kasnije je koristi za buduću oplodnju. Ovo je naročito važno da zapamte odgajivači gupika koji žele da užestvuju na izložbama gupika (guppy contest).

Mladunčad gupija rađa se u obliku sićušnog klupčeta (loptice), što pada na dno i tu se raskluča, a zatim brzo juri prema površini kako bi svoj riblji mjehur napunili zrakom.

Zdrava ishrana je takođe od suštinskog znažaja!!!

NAPOMENA;
Plastične mrijestilice koje se prodaju često nisu dobar izbor, zbog nedostatka prostora ženka često pretrpi šok i ugine.

SAVJET;
Ako vidite da je ženka spremna da se oribi (porodi) a nikako da izbaci male koje čekate sa velikim nestrpljenjem možete da ubrzate proces tako što ćete promeniti jednu količinu vode, ali nova voda koju ćete da naspete mora biti toplija (ne pretijerano toplija) od vode koja je trenutno u akvarijumu. Zapamtite da po završetku procesa ribljenja (porođaja) zamenite vodu tako što ćete nasuti  jedan – dva stepena hladniju vodu od one koja je već u akvarijumu. Dodavanjem hladnije vode izbacujete Amonijak prema površini, što je veoma važno za zdravlje riba kao i za čistu, zdravu vodu u kojoj borave vaše ribice!


Akvarijum Gupike Forum


 

:: GupikeRibeOvovivipari ::

 


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in My Blog (by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.