Naš napredak u poboljšanju zelene boje na Moskovcima

Naš napredak u poboljšanju zelene boje na Moskovcima za sada ide na bolje bez ukrštanja sa drugim vrstama gupika. Kada kažem sa drugim vrstama to podrazumjeva popularno ukrštanje između Moskovaca i zelenih gupika sa trouglastim (delta) repom. U Americi, kao i širom svijeta ovo je veoma popularno ukrštanje iz mnogo razloga, ali za sada, posto je ovo članak o zelenim Moskovcima fokus ću i da zadržim na njima. Jedan od razloga je da se poveća (pojača) intenzitet “zelene boje” Moskovaca kako bi ona bila osnovna, odnosno jedina primarna boja. Prve gupike koje su bile predstavljene u svijetu akvaristike pod imenom “Moskovska gupika” bile su plave boje, plave sa presijavanjem u plavo zelenu boju sa tamnim i svijetlim nijansama. Sve što je bilo poznato o njima je da potiču iz Moskve (Rusije) iz grada po kome su i dobile ime. Njihov nastank, genetske osobine (uticaj pigmentski ćelija  – hromatofora i irdiofora) koje ih čine unikatnim … Do današnjeg dana nisu poznati tačni podatci o nastanku ove vrste. Pitanje je dosta staro a odgovora još nema … Da li je ova riba modifikovana (stvorena u laboratoriji) ili je dobijena prirodnim putem … ??? Dok ne stigne odgovor ja se vraćam na započetu temu.

Matični mužijak


Kao sto rekoh, nije bilo ukrštanja sa genetski nepovezanim vrstama ali smo ipak izvršili ukrštanje sa genetski povezanom vrstom – Ljubičastim Havajskim Moskovcima. Koristili smo što je moguće svjetlije ljubičaste ženke i mužijake sa najintenzivnijom zelenom bojom. Ova kombinacija se upotrebljava za povećanje tjelesne mase i poboljšanje zelene boje (a kod drugih vrsta gupika i za dobivanje čisto plavih hibrida). U suštini, kada je reč o jednobojnim Moskovcima onda se to podrazumeva da se radi o “plavoj” ribi. Razlika između plavih i zelenih & ljubičastih je sljedeća; Zeleni Moskovac je u principu plavi sa dosta žutih pigmentskih ćelija u kozi dok Ljubičasti Moskovac je plavi sa mnogo crvenih pigmentskih ćelija. Takođe kontrasti plave boje variraju i zavise od tamnih (crnih) pigmentskih ćelija koje su sastavna komponenta plave boje. Zbog toga možemo da dobijemo i tamne, odnosno crne primerke od plavih.

Mužijak iz našeg jata

Mužijak iz našeg jata


Po mom mišljenju najteže je raditi sa zelenim primercima i u potpunosti prekriti plavu boju, kao na primjer sto se može uočiti na gupiju ispod ovoga teksta …


U bliskoj budućnosti ako ovaj problem sa plavom bojom neuspijemo ukloniti sa selektivnim uzgojem u srodstvu preči ćemo na plan B (korištenje zelenih ženki sa trouglastim repovima). Ova linija Moskovaca je “prošvercovana” iz Rusije (Moskve) sa jednim od studenata koje sam upoznao dok sam živio u Atlantic City-ju, New Jersey-u.


Vrsta i jačina svjetlosti su jedan od značajnih faktora koji utiču na vizuelni odraz boje, odnosno pigmentskih ćelija koje se nalaze u koži ribe.

Zelena gupi Moskovska gupika


GREEN MOSCOW GUPPIES

our progress on improving green color


Nikola Dusanic


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in My Blog (by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s