Nas napredak u poboljsanju zelene boje na Moskovcima

Nas napredak u poboljsanju zelene boje na Moskovcima za sada ide na bolje bez ukrstanja sa drugim vrstama gupika. Kada kazem sa drugim vrstama to podrazumjeva popularno ukrstanje izmedju Moskovaca i zelenih gupika sa trouglastim repom. U Americi, kao i sirom svijeta ovo je veoma popularno ukrstanje iz mnogo razloga, ali za sada, posto je ovo clanak o zelenim Moskovcima fokus cu i da zadrzim na njima. Jedan od razloga je da se poveca (pojaca) intenzitet “zelene boje” Moskovaca kako bi ona bila osnovna, odnosno jedina primarna boja. Prve gupike koje su bile predstavljene u svijetu akvaristike pod imenom “Moskovska gupika” bile su plave boje, plave sa presijavanjem u plavo zelenu boju sa tamnim i svijetlim nijansama. Sve sto je bilo poznato o njima je da poticu iz Moskve (Rusije) iz grada po kome su i dobile ime. Njihov nastank, genetske osobine (uticaj pigmentski celija  – hromatofora i irdiofora) koje ih cine unikatnim … Do danasnjeg dana nisu poznati tacni podatci o nastanku ove vrste. Pitanje je dosta staro a odgovora jos nema … Da li je ova riba modifikovana (stvorena u laboratoriji) ili je dobijena prirodnim putem … ??? Dok ne stigne odgovor ja se vracam na zapocetu temu.

Maticni muzijak


Kao sto rekoh, nije bilo ukrstanja sa genetski nepovezanim vrstama ali smo ipak izvrsili ukrstanje sa genetski povezanom vrstom – Ljubicastim Havajskim Moskovcima. Koristili smo sto je moguce svjetlije ljubicaste zenke i muzijake sa najintenzivnijom zelenom bojom. Ova kombinacija se upotrebljava za povecanje tjelesne mase i poboljsanje zelene boje (a kod drugih rasa gupika i za dobivanje cisto plavih hibrida). U sustini, kada je rec o jednobojnim Moskovcima onda se to podrazumeva da se radi o “plavoj” ribi. Razlika izmedju plavih i zelenih & ljubicastih je sljedeca; Zeleni Moskovac je u principu plavi sa dosta zutih pigmentskih celija u kozi dok Ljubicasti Moskovac je plavi sa mnogo crvenih pigmentskih celija. Takodje kontrasti plave boje variraju i zavise od tamnih (crnih) pigmentskih celija koje su sastavna komponenta plave boje. Zbog toga mozemo da dobijemo i tamne, odnosno crne primerke od plavih.

Muzijak iz naseg jata

Muzijak iz naseg jata


Po mom misljenju najteze je raditi sa zelenim primercima i u potpunosti prekriti plavu boju, kao na primjer sto se moze uociti na gupiju ispod ovoga teksta …


U bliskoj buducnosti ako ovaj problem sa plavom bojom neuspijemo ukloniti sa selektivnim uzgojem u srodstvu preci cemo na plan B (koristenje zelenih zenki sa trouglastim repovima). Ova linija Moskovaca je “prosvercovana” iz Rusije (Moskve) sa jednim od studenata koje sam upoznao dok sam zivio u Atlantic City-ju, New Jersey-u.


Vrsta i jacina svjetlosti su jedan od znacajnih faktora koji uticu na vizuelni odraz boje, odnosno pigmentskih celija koje se nalaze u kozi ribe.

Zelena gupi Moskovska gupika


GREEN MOSCOW GUPPIES

our progress on improving green color


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in My Blog (by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s